Machteloos

 Vandaag: 4/8/2002

Drie schokkende berichten die me een machteloos gevoel geven, vragend: Hoelang zal deze prachtige parel nog bestaan? Zitten we soms allen op een soort Titanic zonder escape-mogelijkheid?

Was dit het begin van de grote finale?

1. Het WNF zegt: als het consumptiepatroon in de rijke landen in het huidige tempo doorgaat, zijn de natuurlijke bronnen van de aarde binnen 50 jaar uitgeput. Hun rapport zegt: Bossen zijn in hoog tempo verdwenen, de biodiversiteit op het land en in zee is er flink op achteruit gegaan en van veel zoetwatersystemen is niets meer over.

2. De VN stelt: Bijna een kwart van de zoogdieren wordt in de komende 30 jaar met uitsterven bedreigd. Hun rapport zegt: in totaal meer dan 11.000 dier- en plantsoorten lopen gevaar. Van één op de acht vogelsoorten staat het voortbestaan op het spel.

3. De gletsjers in Alaska zijn de afgelopen vijf jaar twee keer zo snel gesmolten als in de vijf decennia die daaraan voorafgingen. Dat blijkt uit een publicatie donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Medewerkers van de Universiteit van Alaska stellen in Science dat de smeltende gletsjers in Alaska voor 9 procent verantwoordelijk zijn voor het stjgen van de zeespiegel. Anthony Arendt van de Universiteit van Alaska stelt in Science dat zelfs een geringe stijging van de zeespiegel grote gevolgen kan hebben voor mensen die aan de kust wonen. "Het kan ertoe leiden dat mensen hun huizen moeten verlaten", aldus Arendt. Arendt laat weten dat het smelten van de gletsjers een gevolg is van ingrijpende klimatologische veranderingen.

voorkomt een "hogere hand" een allesvernietigende atoomoorlog?

terug