Afgunst,

Lieve vriend of vriendin,

de baas zijn en blijven maakt u door en door gelukkig. Niets zet een relatie tussen mensen zozeer onder druk als afgunst. Waar komt het vandaan en hoe duikt het (plotseling) op? In de uithoeken van ons wezen ligt afgunst steeds op de loer en het vereist geestelijk inzicht en kracht om afgunst de baas te worden en te blijven.

Al op de eerste bladzijden van de Bijbel duikt het op. Kain slaat uit afgunst zijn jongere broer Abel dood en die geschiedenis herhaalt zich nog steeds, elke dag. Zie de kranten en journaals. De vraag en het advies van God aan Kain zijn dus ook nu nog dagelijks actueel:  "Kain, waarom ben je boos en kun je je ogen niet opslaan? Kun je geen fiere blik hebben, als je goed handelt? Maar nu je kwaad handelt, ligt de zonde als een belager aan de deur, wiens begeerte naar je uitgaat, maar waarover jij de baas moet zijn (heersen)." Ziehier: het advies en de oplossing van God in een notedop! Maar Kain weigerde, verzaakte en zette zijn kwalijke drang door met fatale afloop. Hij vermoordde Abel. De eerste broedermoord.

Genezing en overwinning over afgunst komen voort uit de Liefde, want de Liefde is niet afgunstig. 1 Cor. 13:4. Het Ego echter bevat een sterke neiging tot afgunst. Het geheime wapen luidt dus: Liefde zoekt zichzelf niet. (vers 5)

Het opgeven, loslaten en afstand doen van het Ego is dus de eerste stap naar bevrijding. Laat het Ego in rook opgaan. Daarnaast helpt het enorm als u de gewoonte aanneemt zich positief uit te spreken over voorspoed, positieverbetering, salarisverhoging, etc, van uw naaste. Zoek dus de Liefde.  Benut elke gelegenheid om oprecht uw plezier uit te spreken over iets goeds dat uw collega, vriend(in) of naaste overkomt. Sta het van harte toe als een ander u overtreft en juich daarover. Dagelijks pas ik het toe in mijn onderwijspraktijk met opmerkelijke resultaten.

Leer om van harte de ander geluk te gunnen. Maak een kampioen van hem of haar. Dat is de doodsteek voor afgunst. Het brengt u de blijvende overwinning en

 Kroon des levens

F.O. 7-12-2002

terug